16/05/2020
Ons hart bloedt...

 

Een topzomer, dat zou het worden voor de huwelijkssector. 2020 sprak tot de verbeelding van veel koppels. Van april tot oktober stonden de agenda’s van huwelijksleveranciers vol met huwelijksfeesten. Tot 8 weken geleden het magische seizoen plots omgevormd werd tot een ware nachtmerrie. Mogen feesten wel of niet doorgaan? De onzekerheid leidt tot annulaties alom.

Ons hart bloedt, voor de vele koppels die hun huwelijksfeest in het water zien vallen. Ruim een jaar keken ze uit naar hun grote dag. Budgetten tot 25.000 euro werden gereserveerd. Leveranciers werden vastgelegd. Zijn feesten mogelijk deze zomer? De onzekerheid maakt dat koppels hun feest annuleren. Feesten met social distancing en een mondmasker, dat ziet niemand zitten.

Ons hart bloedt, voor de vele leveranciers in de huwelijkssector. Wedding planners, ceremoniesprekers, floristen, cateraars, locaties, verhuurbedrijven, fotografen, muzikanten, dj’s, grafisch designers, juweliers, … achter de coulissen van 1 huwelijksfeest staan tientallen leveranciers die een heel jaar moeten teren op de inkomsten van een zomer, het hoogseizoen in huwelijksland. Een zomer die nu leeg is en die we niet meer kunnen goedmaken. Wanneer in juni beslist wordt dat kleine evenementen opnieuw kunnen doorgaan, blijft onze agenda leeg. Niemand organiseert een huwelijksfeest op zo’n korte termijn. Wanneer de horeca terug kan opstarten, blijft onze agenda leeg. De feesten zijn al lang geannuleerd.

Ons hart bloedt, wanneer we ministers horen zeggen dat “je je huwelijk best uitstelt” of dat “die koppels ooit wel weer gaan trouwen”. Zo’n uitspraken leiden tot een nieuwe golf van annulaties in een agenda die al zo goed als helemaal uitgegomd is. Ze graven ons graf in plaats van ons te helpen. De - voor het grote deel - eenmanszaken in de huwelijkssector kunnen niet terugvallen op technische werkloosheid met 70% behoud van loon, kunnen geen hinderpremie aanvragen of aanspraak doen op overmacht want ze moeten niet verplicht sluiten. We mogen werken alleen valt er niets meer te werken. Een jaar zonder inkomsten is voor vele leveranciers de doodsteek.

De huwelijkssector is een creatieve sector. We stellen ons hart open voor onze koppels en zoeken volop naar alternatieven. Intieme ceremonies, feesten via live-streaming of in openlucht met de nodige veiligheidsmaatregelen. Alleen, wie wil er zo trouwen? We kunnen het de koppels niet kwalijk nemen dat ze hun 25.000 euro dan liever niet uitgeven.

We beseffen dat het virus onvoorspelbaar is, dat gezondheid primeert, dat niemand weet hoe het zal evolueren. Maar zonder perspectief bloedt onze sector dood. En ja, we zijn heel blij voor onze koppels dat er opnieuw 30 personen bij de wettelijke trouw mogen zijn. Maar wanneer komt er duidelijkheid over de feesten? Bij de volgende Nationale Veiligheidsraad zullen we dus opnieuw met alle huwelijksleveranciers uitkijken naar een signaal. Een signaal van hoop voor de koppels en de leveranciers. Wij hopen alvast antwoorden te krijgen op deze vragen: mogen (tuin)feesten plaatsvinden in juli en augustus? Mogen we persoonlijke huwelijksceremonies organiseren? Tot hoeveel personen worden feesten gelimiteerd? Mogen we in september feesten zonder restricties? En zo nee, hoe kan onze sector 2020 dan overbruggen?

 

Cynthia De Clercq (Huwelijksleveranciers België) en Eva Germeys (ceremoniespreker bij Woorden van Eva).