12/06/2020
SOS Huwelijkssector: koppels en ondernemers vragen duidelijkheid.

 

De door COVID-19 zwaar getroffen huwelijkssector heeft genoeg van het gebrek aan perspectief en steun dat ze tot heden krijgt van Team GEES en de kabinetten. De huwelijks sector zag een hoogseizoen aan diggelen geslagen maar wil redden wat er te redden valt. Verloofde koppels en huwelijks leveranciers protesteren tegen de ongelijkheid tav andere sectoren, zoals sport, cultuur, horeca, events én retail. Koppels voelen zich genegeerd en de sector vraagt om blijvende steun.  Ministers, parlementsleden en Team GEES worden sinds enkele dagen bestookt met vragen naar meer duidelijkheid.

 

Koppels en ondernemers in de huwelijkssector keken allen uit naar het ‘magische’ jaar 2020: trouwparen stelden in voorgaande jaren vaak bewust hun huwelijk uit tot in dit symbolische cijferjaar. In 2020 zouden 45.000 koppels gaan trouwen, en hoe! COVID-19 besliste er anders over, en zorgt ervoor dat 2020 gitzwart kleurt voor de sector.

 

Jammer genoeg is de coronacrisis niet de enige schuldige aan dat diepe gitzwart kleuren. Want nadat de Nationale Veiligheidsraad België de voorbije weken sector na sector weer helemaal liet heropstarten, blijft voor de huwelijkssector élk perspectief ontbreken. Daar waar in andere landen intussen huwelijksfeesten terug mogen plaatsvinden en duidelijke richtlijnen werden geformuleerd over bijkomende, te verwachten versoepelingen, zwijgt onze overheid op bijna nalatige wijze. De emotionele, financiële en soms zelfs juridische schade is niet te overzien.

 

De Nationale Veiligheidsraad faalt ook op een tweede niveau: alle aangekondigde versoepelingen die gelden voor horeca en retail vanaf 8/6, en voor sport, cultuur en conferenties vanaf 1/7 kunnen volgens het laatste MB blijkbaar niét voor de huwelijkssector. Vliegtuigen worden weer volgeladen, het strand wordt opnieuw druk en ja, ook sekswerkers starten op. Maar groepen genodigden die vaak reeds in elkaars ‘bubbel’ vertoeven en vanuit liefde, vriendschap en respect voor elkaar automatisch een zelf-regulerende houding zouden aannemen? Die kunnen niet samenkomen. Begrijpe wie begrijpen kan. We nemen aan dat de sector ofwel vergeten, dan wel genegeerd wordt. Dat ze ongelijk behandelt wordt tegenover andere sectoren, staat buiten kijf.

 

Daarom verenigden verloofde koppels en huwelijksleveranciers zich deze week in een actie die vertegelheid of negatie onmogelijk maakt: zij schreven de voorbije dagen massaal brieven naar Team GEES, de kabinetten en de parlementsleden, met de respectievelijke vragen “Laat ons trouwen!” en “Red de huwelijkssector!” 

 

Joke Schoofs is een aanstaande bruid die -na lang bang afwachten uiteindelijk toch, bij gebrek aan duidelijkheid over wat mag en niet mag- besliste haar huwelijk niet door te laten gaan. Verteerd door onmacht, verstuurde ook zij een brief naar kabinetten, parlementairen en Team GEES: “Alles mag intussen weer, behalve in schoonheid huwen? Hoe kan het in godsnaam mogelijk zijn dat ik wel op restaurant kan of op een vliegtuig kan stappen met een massa onbekenden rondom mij, maar me niet mag omringen met familie, vrienden en collega’s die al deel zijn van mijn privé of werkbubbel? Stop met ons nodeloos op de proef te stellen en geef ons onze mooiste dag! In buurlanden -ook in Nederland!- mag huwen met 100p vanaf 1/7, mét dansfeest.”

 

Iris Decreus van huwelijksplatform House of Weddings verduidelijkt: “De extreem late communicatie rond verder perspectief en de mogelijke heropstart van de huwelijkssector zorgt er intussen voor dat sommige koppels niet één keer, maar soms zelfs twéé keer hun huwelijk dienden te verplaatsen. Stress, droefheid en onzekerheid vieren hoogtij, en perspectief blijft in alle talen uit. Onze koppels hebben nood aan duidelijkheid.”

 

De discrepantie van de aanpak versus andere sectoren is verbijsterend, vindt ook Cynthia De Clercq van de sectorfederatie Huwelijksleveranciers: “De huwelijkssector is voldoende creatief om huwelijksfeesten te laten plaatsvinden die de strenge hygiënemaatregelen kunnen respecteren, maar men heeft er eenzijdig voor gekozen om de volledige sector stil te leggen. Feesten zijn verboden, maar we zijn niet ‘verplicht’ te sluiten? We maken ook geen aanspraak op de hinderpremie zoals de horeca of -sinds kort- de foorkramers. We spreken in onze sector over bedrijven die gezond waren in maart, maar nu naar een faillissement aankijken. We spreken over ondernemers die dreigen hebben en houden te verliezen. Op is op. Gezonde bedrijven, ongeacht de sector, moeten geholpen worden door de regering om deze zware crisis te overleven.”

 

Lieke Biesemans, ceremoniespreker bij Stories by Mabel vult aan: "Mijn collega's en ik trekken al weken aan de alarmbel. Alle opdrachten voor maart, april, en mei zijn voor 100% uit de agenda’s geschrapt. Sinds 24 april, na de uitspraken van de Nationale Veiligheidsraad inzake de grote festivals, volgde ook bij ons de totale leegloop voor juni tot en met augustus 2020. Koppels annuleren hun mooiste dag door de aanhoudende onduidelijkheid - wij willen onze koppels zó graag bijstaan maar beschikken nog altijd over nul duidelijkheid en nul perspectief. Nieuwe aanvragen voor dit seizoen zijn een utopie; weinigen beslissen om een maand voor datum een trouwdag te organiseren. En door de aanhoudende onzekerheid noteren we ook een terugval in aanvragen voor 2021. Deze sector wordt bezet door creatieve zielen, met een hart voor mensen. Een huwelijk is geen handtekening op een stukje papier, een huwelijk is een mijlpaal in een mensenleven. Geef ons gehoor, geef ons begrip, geef ons extra steun!"