28/07/2020
VTM Nieuws. Het volledige interview.

 

Eerst en vooral de mentale impact bij koppels mag niet onderschat worden. Er trouwen jaarlijks 40.000 tot 45.000 koppels in België. Tot vorige week hebben 90% van de koppels hun feest deze zomer geannuleerd. Met de laatste ontwikkelingen gaan we naar een annulatiegraad van 100% voor dit jaar. 

En niet alleen bij koppels, maar ook voor de ondernemers die financieel afhankelijk zijn van de huwelijkssector hebben het bijzonder zwaar, zowel mentaal àls financieel. Het hoogseizoen van 2020 stopt eind september, als er géén versoepelingen meer doorgevoerd worden, spreken we over een volledig jaar zonder inkomen. 

Het is dan ook zeer bizar dat men nu nóg spreekt over trouwfeesten. Laten we een kat een kat noemen, dit is een verplichte sluiting van de huwelijkssector. Een trouwfeest van 10 personen dat is onbestaande, dat is niet rendabel. En koppels gaan geen zaal huren voor een feest van 10 personen of een weddingplanner inhuren of een fotograaf. Als men blijft spreken over een trouwfeest met 10 personen, dan kan men ook spreken over een festival met 10 personen. 

Nochtans voor een sector dat jaarlijks 500 miljoen euro bijdraagt aan de Belgische economie, is het nu hoog tijd voor de regering om samen met ons aan de tafel te zitten en een plan van aanpak te bespreken; 1. hoe kunnen we de sector helpen en de crisis overbruggen en 2. wat is het plan van aanpak voor de vaccinatie van de bevolking. Want pas dan zal de sector perspectief krijgen voor het seizoen van 2021. 

 

*** Vandaag hebben we opnieuw meerdere leden van de beroepsfederatie in contact gebracht met zowel franstalige als nederlandstalige media. Deze interviews worden pas later gepubliceerd. Wat wel reeds gepubliceerd is, is het krantenartikel in Het Laatste Nieuws.