23/06/2020
Komen er versoepelingen?

 

Het is een zeer lang en intensief traject geweest. Op 15 maart voelden we de bui al hangen, al lag de zomer toen nog ver weg. Op 18 april wisten we dat ook de zomer in gevaar kwam en zijn we gestart met contacten te leggen in de kabinetten en uitvoerig campagne voeren in de media. Het werd een full time opdracht van 6 dagen op 7, soms 7/7.
 
Dagelijks stonden we in contact met de media. We zijn meermaals gepubliceerd in De Tijd, HLN, De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen, Le Soir, La Libre, RTBF, The Brussels Time, enz.
We zijn geïnterviewd door Het Journaal, radiozenders Q Music, Radio 1, Radio 2, MNM, StuBru, regionale zenders, BX1 en 7sur7. We hebben meermaals koppels of leveranciers aanbevolen voor een interview op nieuwskanalen en online media.
 
We stonden dagelijks in contact met de eventfederaties Besa en ACC, met Unizo en met Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. Goede samenwerkingen maar ook belangrijke achtergrondinformatie dat ons in staat stelde om gericht te communiceren met de media en de kabinetten. We hebben de huwelijkssector, naast eigen initatieven, ook laten opnemen in hún plannen, in het protocol van de eventsector en exitstrategieën. Want horeca of B2B events is niet hetzelfde als de huwelijkssector. Ons hoogseizoen is anders, de typering van de sector is anders, de problematiek ligt helemaal anders. Al snel werd duidelijk dat we moesten vechten voor sectorgerichte versoepelingen. 
 
Een ‘dansfeest’ met een geluidsnorm van 80db of iedereen verplicht mondmaskers, zoals op tafel lag, daar konden we het niet mee eens zijn. Er is dus flink gedicussieerd geweest om de nu nog geplande trouwfeesten erdoor te krijgen. We zijn dankbaar dat we die mogelijkheid gecreëerd hebben, dat we die discussie konden aangaan en de ondernemers van de huwelijkssector konden verdedigen.
 
We willen uitdrukkelijk de volgende personen bedanken die dagelijks klaar stonden om de sector -jullie- te steunen tijdens de crisis. Mensen met bakken vol passie en een hart voor de ondernemers van de huwelijkssector.
Een dikke merci aan Iris van House of Weddings voor de onvoorwaardelijke steun . Een dikke knuffel (want dat heeft zij het liefst) aan Lieke van Stories By Mabel voor de strijd aan te gaan met de kabinetten en ook aan Isabel van Presence voor de last minute afwerking van visuals om het dansfeest erdoor te krijgen.
Met dank aan Matthias De Caluwe om ons verder bij te staan in de versoepeling voor feestzalen. Want een versoepeling voor feestzalen heeft effect op de hele huwelijkssector. Samen sterk! ♥ Ook dank aan Unizo, in het bijzonder aan de afdeling Beroepsfederaties ♥ En uiteraard alle collega's die een bijdrage geleverd hebben om dit werk voor ons iets draaglijker te maken ♥.
 
We hebben altijd gestreden voor versoepelingen naast steunmaatregelen. Morgen weten we meer. Blijft de deur van de versoepelingen dicht en worden we gestraft door de opflakkeringen in Duitsland of de verboden straatfeesten? Of mogen we na 4 maanden inactiviteit op een degelijke manier heropstarten en krijgen bedrijven de mogelijkheid om de schade zo maximaal mogelijk te herstellen?
 
We vragen om trouwfeesten toe te laten tot 200p vanaf 1 juli, tot 400p vanaf 1 augustus en ongelimiteerd vanaf 1 september. We vragen een GO voor dansfeesten op een veilige manier. Want de sector is creatief genoeg om mensen veilig te laten feesten, zelfs in tijden van corona. Het is dus niet nodig om de volledige huwelijksmarkt nog langer te sluiten.
 
Duim morgen met ons mee
Cynthia.