09/06/2020
Laat ons trouwen!

 

LOBBY JIJ MEE?
Trouw jij in de komende maanden? Ken jij iemand die trouwt? Of moest jij je huwelijksfeest jammer genoeg al uitstellen?
Help ons duidelijkheid te krijgen! Maak een einde aan de verbijsterende beperkingen die de GEES en overheden ons opleggen.
 
TO DO!
 
Copy-paste de brief via de BridesClub in een e-mail naar onderstaande kabinetten uit jouw naam en vul gerust aan met jouw situatie of vraag!
 
Ps Deze actie delen helpt!
 
Kabinet.jambon@vlaanderen.be
Burgervragen.somers@vlaanderen.be
Kabinet.crevits@vlaanderen.be
info@muylle.fed.be
info@premier.fed.be
info.cabinet@just.fgov.be
info@decroo.fed.be
 
#samentegencorona #lovecannotbecancelled ❤”

Beste Team GEES, beste Premier Wilmès, beste minsters Jambon, Somers, Crevits, Muylle, De Croo, Geens, Demir, De Borsus en collega ministers, beste parlementslid,

 

De mooiste dag van ons leven zou dit jaar éindelijk plaatsvinden. Intussen dreigt 2020 het zwartste jaar ooit te worden voor ons, verloofde koppels - zowel op emotioneel, financieel en soms zelfs juridisch vlak.

Maanden, zelfs jàren van planning gingen vooraf aan ons huwelijk. We betaalden voorschotten, zorgden dat de economie draaide en keken uit naar het -eindelijk!- kunnen plaatsvinden van ons huwelijksfeest.

En toen kwam corona, en onze huwelijksdroom viel in het water... Onder de eerste overmacht verplaatsten we onze huwelijken in de maanden maart en april, en later ook in mei en juni. Telkens heel last minute, want een duidelijk perspectief kregen we niét van jullie. Uit angst en onzekerheid werden ook de meeste huwelijken in de maanden juli en augustus geannuleerd, want dit konden we geen derde keer aan...

De heel late communicatie rond een mogelijk nieuw perspectief en de mogelijke heropstart van de huwelijkssector zorgde er intussen voor dat sommigen onder ons niet één keer, maar intussen zelfs twéé keer hun huwelijk dienden te verplaatsen. Met àlle stress die hierrond gepaard gaat. Stress, droefheid en onzekerheid die wij als koppel telkens weer incasseren, en die nog vergroot telkens blijkt dat we de vragen van onze gasten niet kunnen beantwoorden.

Elke keer opnieuw onderhandelen wij met de tientallen (!) betrokken huwelijksleveranciers per feest over ‘al dan niet overmacht’, ‘nog beschikbare data’ voor onze verplaatsing, de financiële voorwaarden van het verplaatste feest, enz... Die huwelijksleveranciers hebben hun volledige hoogseizoen teniet zien gaan en zijn net als wij, emotioneel en financieel ten einde raad.

Jullie getalm is een ramp voor ons en de last minute communicatie van richtlijnen die betrekking hadden op overmacht de voorbije maanden hebben ons, maar ook onze familie en vrienden wakker gehouden.

We weten dat deze tijden uitzonderlijk zijn. Wij begrijpen dat de volksgezondheid alsook de druk op ons gezondheidssysteem bewaakt moet worden – en net daarom ook hebben wij de afgelopen weken, begripvol communicatie na communicatie afgewacht.

Echter, vandaag is de maat vol. De systematische last minute communicatie van richtlijnen is één ding, echter, de absolute onduidelijkheid van de versoepelingen die betrekking hebben op ons huwelijk en de manifeste discriminatie ten aanzien van andere events, pikken wij niet langer.

Een huwelijk is niet zomaar een feest, niet zomaar een event, het is een cultureel gegeven. Bewijs zijn de 45000 koppels die jaarlijks trouwen in dit land, waarvan 25000 in Vlaanderen, 16000 in Wallonië en 5000 in Brussel. Een huwelijk is een mijlpaal in een mensenleven, die sinds mensenheugenis samen gevierd wordt. Het treft ons diep dat jullie aan die realiteit voorbij gaan. Meer nog, onze mooiste dag, staat nu ontzettend onder druk door aanhoudende onzekerheid en gebrek aan begrip van jullie kant, die resulteren in mentale druk alsook financiële onderhandelingen – soms zelfs met juridische staartjes!

Intussen is de piek van de pandemie reeds weken achter de rug, maar nog steeds hebben wij geen duidelijkheid over wat wanneer opnieuw zal kunnen. Bij elke persconferentie hangen wij, onze familie, onze vrienden aan het scherm gekluisterd. Na elke persconferentie is de ontreddering totaal. En wanneer we dan duidelijkheid proberen te krijgen via de mensen van de Corona infolijn of in de kleine lettertjes van jullie Ministerieel Besluit, dan komen daar ook honderd (on)waarheden uit naar voren.

Samengevat: we voelen ons door jullie genegeerd en gediscrimineerd.

WANT

(1) Horeca mag vandaag opnieuw opstarten, met tot 10p aan een tafel en zonder maximum aantal personen per etablissement, maar onze feestlocatie zou de deuren gesloten moeten houden.

De trouwlocaties waar wij ons ja woord zullen vieren zijn vaak veel beter uitgerust voor een veilige opstart dan menige horecazaak – 10p per tafel is exàct hoe een huwelijksfeest wordt opgebouwd! Ook feesttenten kunnen eindeloos vergroot worden teneinde een veilige omgeving te creëren, op terrein van de trouwlocatie maar evengoed zo op privéterrein.

Onze vrienden en familie kunnen perfect veilig tafelen in hun eigen bubbel van tien personen.

(2) Sport, cultuur, en conferenties waar iédereen een vreemde is voor elkaar -niets, ‘bubbel’!- mogen vanaf 1 juli met 200 personen heropstarten, maar ons onze mooiste dag vieren in groep van die grootte, zou niet kunnen. Meer nog, dierentuinen en pretparken gaan open en we mogen ook met z’n allen naar de bioscoop. We mogen met een grote groep vreemden in een museum staan en religieuze diensten mogen vanaf 1 juli ook plaats vinden met 200 personen!?

Ons trouwfeest bestaat voor het gros uit ‘bubbels’ van familie en vrienden die elkaar vooraf al ontmoetten, in de befaamde groepjes van tien per week. Of onze collega’s, met wie we al maanden samenwerken. Mensen die wij tegen 1 juli quasi allemaal zullen gezien hebben. Ons trouwfeest wordt bezocht door mensen die uit liefde voor elkaar aanwezig zijn, en die met respect voor elkaar aan zelf-regulering zullen doen.  Een verbod op huwelijksfeesten of een uitvaardiging van restricties op de hierboven vermeldde 200 personen regel is pure discriminatie en niet aanvaardbaar.

(3) Restaurants en cafés mochten opnieuw opstarten, maar een drankje na onze (symbolische) huwelijksceremonie zou niet kunnen. 

Er zijn mogelijkheden te over om een klassieke receptie om te bouwen tot een veilige omgeving. Net zoals men (nog) niet aan de toog mag hangen met onbekenden, kan u erop vertrouwen dat wij in staat zijn om een systeem voorop te stellen waarbij vrienden en familie op een veilige manier het glas kunnen heffen op ons geluk. 

(4) Als koppel wekenlang in quarantaine zitten met elkaar, maar een openingsdans doen, zou niet toegelaten zijn.

We kregen de afgelopen dagen erg tegenstrijdige berichten via de Corona infolijn en willen graag de punten op de i zetten: een openingsdans is een cultureel gegeven, traditie en bevat symbolische waarde voor ons – en moet niet gezien worden als het louter openen van een dansfeest. Kussen en knuffelen als koppel, met of zonder muziek en dans is exact hetzelfde.

(5) Tafelen in een bubbel van tien mag, maar bewegen in een bubbel van tien lijkt niet bespreekbaar.

Geef ons het vertrouwen en sta een avondfeest op alternatieve manier toe. Met een openingsdans, met plezier, met het oh zo broodnodige samenzijn van familie en vrienden. En ja, laat ons ook dansen, zij het dan op een veilige manier in een eigen bubbel van tien personen.

SAMENGEVAT:

wij kunnen onmogelijk onze levens onbeperkt op pauze blijven zetten.

DUS :

Geef ons begrip.

Geef ons duidelijkheid.

Geef ons uw steun.

En vooral : stop de discriminatie.

Vertrek, ook voor ons trouwers, vanuit het positieve en laat ons vanaf 1 juli de liefde vieren, met respect voor de algemene regels ter bevordering van de volksgezondheid.  

 

Vertrouw jullie burger, zoals wij ook jullie vertrouwd hebben toen we voor jullie gestemd hebben.

Laat ons op een mooie manier trouwen!

We rekenen op jullie, WE DO.