27-07-2020
Trouwfeesten van 10 personen? Dat is hetzelfde als festivals van 10 personen!

 

Mogen we dan nu stellen dat we (samen met de discotheken) de zwaarst getroffen sector zijn in deze crisis?

Met respect voor alle andere sectoren, stellen we vast dat de huwelijkssector, goed voor 500.000.000 euro aan jaaromzet, amper 5% aan inkomsten genereert in het jaar 2020. Aangezien de sector een boost gekend heeft in 2016 kunnen we dus zeggen dat we een jonge maar ook zeer sterke sector zijn bestaande uit 24 verschillende beroepscategorieën met telkens honderden tot duizenden ondernemingen per beroepscategorie.

Sectoren met een omzetverlies van 10, 20 tot 60% krijgen de dag van vandaag nog steeds financiële hulp. De huwelijkssector lijdt aan >90% verlies! Met een annulatiegraad van 90% is het onmogelijk geworden voor deze bedrijven om er al werkend uit te komen.

Het is tevens hallucinant dat men op dit moment nog spreekt over trouwfeesten. Trouwfeesten tot 10 personen zijn géén trouwfeesten. Niemand huurt een zaal voor slechts 10 personen. Niemand contracteert een wedding planner, een videograaf, een verhuurbedrijf zelfs een fotograaf voor slechts 10 personen. Koppels gaan trouwen voor de wet en vervolgens op restaurant met 10 personen => dit is horeca!

De feestzalen én de volledige pyramide van huwelijksleveranciers gelinkt aan feestzalen zijn op dit moment reeds 6 maanden werkloos. Toch heeft de Vlaamse Regering tot nu toe de deur van de steunmaatregelen keihard in ons gezicht dichtgeslaan. Nochtans hebben we sinds april een exitstrategie klaar liggen én een overzicht van de nodige steunmaatregelen om deze crisis te doorstaan. 

Men dient NU te spreken van een verplichte sluiting voor de huwelijkssector sinds maart en niet over 'trouwfeesten met 10 personen'. Op deze manier kan je ook festivals laten doorgaan met 10 personen...

De sector kán volgend jaar zeker helpen aan de heropleving van de economie maar slechts op voorwaarde dat de regering ons NU helpt de crisis – en dus het laagseizoen- te overbruggen. Concreet hebben onze bedrijven dezelfde steun nodig als de horeca!

Gaat de regering ons helpen of worden we aan ons lot overgelaten en gaat men een volledige sector failliet verklaren?